GAP tot 26/10 Lake Titicaca en Cuzco - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Joke & Geert Baut - Cortenbosch - WaarBenJij.nu GAP tot 26/10 Lake Titicaca en Cuzco - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Joke & Geert Baut - Cortenbosch - WaarBenJij.nu

GAP tot 26/10 Lake Titicaca en Cuzco

Door: geert en joke

Blijf op de hoogte en volg Joke & Geert

26 Oktober 2008 | Peru, Cuzco

Nog twee dagen en we beginnen aan onze 4-daagse trektocht via de Incatrail naar Macchu Pichu. Maar eerst nog vertellen dat we 4 dagen de grens zijn overgestoken van Bolivia naar Peru. Bolivia is tot nu toe onze favoriet in Zuid-Amerika, maar ik ben er zeker van dat Peru en Ecuador ook enorm fantastisch zullen worden. Alleszinds, de laatste 3 dagen in Puno aan Lake Titicaca waren opnieuw erg uniek. We zijn met een bootje een deel van Lake Titicaca rondgevaren.
Het Titicacameer is het op één na grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van 8340 km². Het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia op 3812 meter boven de zeespiegel, en is het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. De diepte is gemiddeld 140-180 meter, maximaal 280 meter. Hier hebben we eerst het eiland Taquile bezocht, met ongeveer 3000 inwoners. Je waant je hier terug in de 19e eeuw. Lekkere forel gegeten, een klim over de berg terug naar onze boot , die ons opwachtte aan de andere kant van het eiland. Van hieruit naar een ´Peninsula¨, waar we opgewacht werden door 6 families , die ons voor de volgende nacht onderdak en eten zouden aanbieden. Ons gezin had 4 kinderen, 16, 14, 7 en 5 jaar oud. Heel lieve kinderen, maar verlegen, omdat ze ons natuurlijk ook niet helemaal begrepen. Ze spraken een beetje Spaans, maar hun moedertaal is Aymari. Eerst hebben we met onze groep enkele uurtjes gevoetbald tegen de lokale jongeren (ps. mijn eerste ongeluk, gedribbeld, blijven hangen op de bal, uitgeschoven, en mijn been serieus geschaafd op het betonnen voetbalveld, maar ´t doet gene pijn meer, ´t is bijna genezen). Nadien gegeten en dan een feestje bijgewoond, dat de lokale bevolking voor ons had georganiseerd. Zo hebben we toch ook de lokale dansen kunnen uitproberen. De dag nadien onze familie uitgewuifd en terug richting Puno vertrokken. De ´Floating Islands´op het Titicacameer zijn uniek in de wereld. Dit zijn riet-eilanden van de Uros-indianen. Deze eilanden zijn gemaakt van riet (totora riet) dat langs de oevers van het Titicacameer groeit.
Circa 40 eilanden worden bewoond. De bewoners maken van alles van riet: huizen, huisraad, boten etc. Als de waterstand hoog is, drijven deze eilanden. Zodra het riet aan de onderkant vergaat, wordt een nieuwe laag toegevoegd. Oorspronkelijk waren deze eilanden het toevluchtsoord van de Uros indianen voor de oprukkende Inca's. Tegenwoordig leven de Uros van de toeristen, die vanuit Puno de eilanden bezoeken. Speciaal.
´s Avonds terug lekkere forel gegeten en een beetje blijven hangen in een barreke met goeie muziek en Mojito, om gisteren dan te vertrekken naar Cuzco. Wegens wegblokkades hebben we een prive-bus moeten inhuren en hebben we een omweg van 4 uren moeten maken, maar uiteindelijk zijn we gisterenavond heel goed toegekomen in Cuzco. Vandaag wat uitrusten, onze blog updaten, onze dagrugzak en rugzak voor de porters te maken, om morgen Ollantaytambo te bezoeken en overmorgen de Inca-trail op te klefferen. Zaterdag zijn we terug in Cuzco en volgt ons Macchu Pichu-verslag. Groetjes en tot dan.

Joke en Geert

• 27 Oktober 2008 - 13:06

Rene:

geert en joke, de niet-eilanden van het titicacameer doen mij denken aan de wel-tuinen op eveneens niet-eilanden van het inlay-meer op de irrawady in birma(myanmar): er van het bootje stappen wordt ten stelligste afgeraden!Probeer eens te achterhalen welk het vriespunt en kookpunt van water zijn op titicaca - en picchu-hoogten :jullie zouden nog kunnen verwonderd zijn.Ik zal hier ondertussen het vriespunt van orval bepalen(grapje met leedvermaak) . Verder nog de beste groeten en eens tot later,rene,greta.

• 27 Oktober 2008 - 19:55

Tischa:

Hoy hoy!
    Alweer een tijdje geleden dat ik nog de tijd gehad heb om jullie verhaaltjes te lezen, laat staan zelf wat te schrijven... Elk weekend is het al zo druk geweest, voige week zaterdag naar Milk Inc geweest en zondag na de jaarmarkt blijven plakken bij Guy'ke met de bijhorende kriekskes, dit weekend DJ-Pat uitgehangen en in bed gestoken met alweer een vreselijke migraine, hopelijk dit weekend toch iets kalmer, op mijne gezegende leeftijd begint dat door te wegen...
    'k ben vrijdag nog bij de dokter geweest, 'k was al een week aan't "bassen", zit nu dus aan den antibiotica en spuit en slik er op los, met dank aan ons Belgisch weertje!
    Voorts alles ok, de kids doen het redelijk goe op school, op de voetbal heeft Sam 3 zware wedstrijden na elkaar gehad tegen Standard, Anderlecht en Brugge en op't werk lijkt het of de mensen de financiële crisis willen doorspoelen met chocola, drukdruk...
    'k ga nu bij miemie voor het dagelijkse "kousen-koffie"-kwartierke, 'k zal haar de groetjes doen!
    Allez, stel het goe, geniet er voor 200 % van en hou jullie zeker ni in wat berichtjes betreft!
    Dikke knuffff
    Tischa

• 29 Oktober 2008 - 17:52

Katrien:

wooow dat wordt daar maar fantastischer en fantastischer , als ik mezelf eens update na een aantal weken is t net of ik in een droomwereld stap, want hier in den belgique is alles naar de kl... aan t gaan de banken gaan failliet en de overheid tracht die te redden dus spreken ze niet meer over de regeringscrisis BHV of Walen tegen Vlamingen , ze hebben nu andere katten te geselen, de moraal van t verhaal is alleszins doet u geld op en vertrouw geen enkele bank nie meer!!!!Dus mannekens geniet met volle teugen van jullie wereldreis.
    MMMM ben efkens aan t denken of er nog iets positiefs te melden valt over t nieuws, awel ik denk het nie!Of ik kan er in elk geval toch niet opkomen.T leven in ons kliniekske is al nie veel beter want sinds dat die mevr Lemmens aan de macht is worden er herstructureringen doorgevoerd en ontslagen en nog van al die dingen, zogezegd allemaal in ons voordeel maar meer in ons na- dan voordeel snapt ge?De MUG is aangevraagd en zal waarschijnlijk veel kans maken om aan ons ziekenhuis toegekend te worden.Allez k ben weer ne keer uitgekwebbeld en k ga jullie by by zeggen en geniet zoveel jullie kunnen , tot binnenkort op de mail en als ik de lotto win dan kom ik af :) vele groetjes ikke , Frans en Emmy en mijne wilde peuter die vorige week 2 jaar is geworden

bm

• 30 Oktober 2008 - 06:48

Saskia:

Beste Geert en Joke,
    Jullie met jullie reislust, kan ik van harte het volgende boek aanbevelen!!
    Ikzelf heb ook jaren lang de wereld rondgereisd, en daarna zeven jaar in een klein dorpje in de Boliviaanse Andes gewoond.

Titel: Uit San Lucas, met heel mijn hart; over het leven in de Boliviaanse Andes
    Auteur: Saskia Pijnenburg
    ISBN: 978-908666066-7